Hvad er der galt med Iams?
I næsten 10 måneder blev en undercover undersøgelse udført på et Iams laboratorium, og hvad vores observatør oplevede og fangede på skjult kamera kan chokere enhver dyreelsker: Hunde, der var blevet sindssyge af at være indespærret i golde stål- og cementceller, hunde, der var blevet efterladt på et malingsafskallet gulv efter deres stemmebånd var blevet ødelagt og dele af deres benmuskler fjernet, hunde som var ved at gå til af varme, hunde der rystede af kulde og uhyggeligt syge hunde og katte, der hensygnede i deres bure, forsømte og efterladt lidende uden nogen form for dyrlæge-hjælp.

Når det kommer til at fortjene selskab, leg, et stimulerende miljø og retten til ikke at blive tortureret i pinefulde eksperimenter, er hundene og kattene i Iams tests ikke anderledes end vores hunde og katte derhjemme.

Men er Iams ikke nødt til at fortsætte deres forskning og udvikling for at producere bedre mad og forbedre hundenes helbred? Firmaet kan da ikke helt stoppe med at teste, kan de?
Vi opforderer Iams til at stole på laboratorie-tests uden brug af dyr og hjemmetests der involverer dyr og katte som er blevet meldt frivilligt af deres menneske-venner. Lige nu lider dyr uendeligt i beton-celler uden træning eller stimulation bare for at Iams kan smække nye tilsætninger i sine produkter og dermed bevare sin markedsandel. Det handler alt sammen om markedsføring. Hvis Iams' folk bekymrede sig om vores dyre-kammeraters helbred og lykke, ville de stoppe disse unødvendige tests med det samme, og i stedet beviser de blot, at det eneste de bekymrer sig om, er at tjene penge.

Men hvad så med det faktum at Iams website hævder at firmaet opfylder og endda overgår regeringens bestemmelser?
Iams har gentagne gange løjet ved at love at forbedre levevilkårene for dyrene i deres laboratorier. Vores undersøgelse foregik mere end et år efter at Iams lovede at ”give den en skalle” med standarden for dyrevelfærd i deres laboratorier, og de lovede os endda, at der allerede var gang i berigelses-programmer, men vores observatør så noget andet. Mindst 27 hunde blev dræbt og andre led af ubehandlede sygdomme på trods af at Iams' forskningspolitik specifikt erklærer, at intet dyr nogensinde bevidst vil blive dræbt i en Iams test.

Vores videooptagelser viser Iams-repræsentanter gå rundt på laboratoriet og være vidne til hundenes endeløse drejen rundt om sig selv i golde celler mens de er ved at gå til af varme. Iams folk kendte til sandheden og alligevel løj de. Hvordan kan vi stole på at de handler i dyrenes interesse som tingene er nu? Vores observatør kæmpede i 6 måneder for at få et enkelt, billigt gummilegetøj placeret i hver hunds bur. Dette er Iams' ide om “berigelse”. Når først det går op for dyreelskere, at de finansierer indespærringen og lemlæstelsen af dyr, vil de ganske simpelt ikke længere købe Iams mad eller propaganda.

Hvad sker der med hundene nu?
Efter massivt pres er Iams endelig gået med til at fjerne hundene fra det laboratorium, hvor undersøgelsen fandt sted. Vi har fået at vide fra Iams folk, at hundene nu er på et Iams laboratorium i Dayton, hvad de dog har nægtet at vise os. Vi aner ikke, om hundene er bedre stillet nu end de var før, og vi presser fortsat Iams for at lade os se laboratoriet og vi beder indtrængende firmaet om at bortadoptere hundene til kærlige hjem. Indtil vi får bekræftet fra Iams at dette er sket, vil vi gå ud fra det modsatte.

Hvorfor skal vi tro på jer og ikke Iams?
Videobånd lyver ikke. Se selv misbruget her! Proctor & Gamble, Iams moderselskab, har en lang historie af dyremishandling bag sig. Selvom de i årevis er blevet presset til at afskaffe den grusomme produkt-testning på dyr, fortsætter firmaet alligevel med at torturere kaniner, fritter og mange andre dyr i dets hud- og øjenirritations-eksperimenter for sminke. P & G bruger flere penge på 5 dages reklamer end de har brugt på at udvikle alternativer til dyreforsøg de sidste 14 år – det er en ret dårlig statistik for et firma, der hævder at bekymre sig om dyr!

Hvorfor er I særligt efter Iams? Benytter de fleste større fabrikater sig ikke af dyreforsøg i laboratorier?
Iams hævder at de er ledende i dyrefoder-industrien, og vi beder blot firmaet om også at optræde som sådan. I kraft af deres egenskab som en stor mad-producent, vil et banebrydende valg om at stoppe dyreforsøg tjene som et forbillede for fremskridt i denne industri, hvilket i sandheden vil starte en ”ny og forbedret”-epoke i dyrefoder; ikke blot en mindre forandring på dyrenes bekostning.

Klik her for at få en liste over fremadtænkende, dyrevenlige foderproducenter, som har stoppet eller aldrig har foretaget dyreforsøg i laboratorier.

Er I så imod alle dyreforsøg?
Visse dyreforsøg rejser et etisk dilemma, fordi deres formål er at hjælpe andre f.eks. ved at finde behandling af sygdomme. I dette tilfælde er der dog ingen større gavn end Iams' trang til at tjene flere penge og så er spørgsmålet enkelt for os at se. Iams tests er særligt uhyrlige fordi dyrene i disse tests holdes indespærrede i golde stål- og cementceller og tvinges til at gennemgå gennemgribende kirurgi bare for at teste hunde- og kattemad.

Dyreelskere ville ikke ofre deres egne kæledyrs velfærd til fordel for andre dyr, og de vil heller ikke udsætte dyr som deres egne for ondskabsfuld og unødvendig eksperimenteren. Vi taler om hunde- og kattemad her! Sandheden er, at denne fortsatte eksperimenteren ikke handler om andet end Iams pengepung.