Jason Matheny er en af forskerne bag organisationen New Harvests arbejde med nye teknikker for at kunne dyrke kødprodukter.

På New Harvests hjemmeside skriver I, at kommercielt holdbare teknikker til at dyrke ”ubehandlede” hele kødstykker vil tage omkring et årti. Betyder det, at I tror, at forbrugerne vil kunne købe forarbejdede kødprodukter som pølser og burgere indenfor et årti?

Jason Matheny: Ja, selvom det er meget vanskeligt at forudsige teknologisk udvikling. Hvis du vil have en in meatro-burger for en million kroner, så kan du få den allerede i dag. Problemet er økonomisk. Hvis vi finder et billigt vækstmedium – de væsker, som cellerne vokser i – så vil dyrket kød kunne konkurrere med almindeligt kød. Jeg er ikke i tvivl om, at et sådant medium vil kunne udvikles, men det er vanskeligt at sige, hvornår det vil ske. Det beror i høj grad på, hvor mange penge, der investeres i at udvikle det.

Hvad mener du om et etiske konsekvenser af jeres arbejde?

Jason Matheny: Hvis der kom dyrkede kødprodukter på markedet med samme udseende, ernæringsværdi og smagen af kød, så vil det virke endnu mere unødvendigt og uetisk at opdrætte dyr bare for at dræbe dem.

Tror du at sådanne produkter vil føre til en stor forandring i den indgroede kulturelle opfattelse af at dyr kun findes for at mennesker kan udnytte dem?


Jason Matheny: Jeg tror at dyrket kød vil reducere den psykologiske omkostning ved at overgå til en etik, der tager større hensyn til dyr. I dag er kun få mennesker klar til at blive vegetarer eller veganere. At skifte kost er alt for hårdt for dem. Mad og arrangementer centreret omkring mad er meget centralt i vores kultur. Desuden har mennesker udviklet en stærk appetit for kød – eller noget der smager som kød – eftersom kød har haft en stor ernæringsmæssig betydning i det miljø, som vores forfædre levede i.

Vores smagsløg har ikke tilpasset sig til nutidens moderne miljø, hvor vi let kan opfylde vores behov for god ernæring på en plantebaseret kost. Køderstatninger tillader mennesker at tilfredsstille sine smagspræferencer og beholde sine sociale vaner uden at de behøver at lide i processen.

GRATIS: BESTIL ET VEGETAISK STARTER KIT

Aristoteles skrev, at ”når vævene væver selv, så vil menneskers slaveri ophøre. Når kød kan dyrkes uden dyr, så vil 99% af alt dyreslaveri ophøre. Teknologisk udvikling muliggør moralske fremskridt.

Har dyreretsargumenter været en personlig motivationsfaktor for nogle forskere i projektet?


Jason Matheny: Dyrs velfærd er et motiv for mig og andre, som er involveret i arbejdet. Jeg har været vegetar siden jeg var 13 år gammel. Hvis vi afskaffer opdræt af dyr for kød, så afskaffer vi samtidig 99% af den industrielle udnyttelse af dyr.

Hvilken interesse har I oplevet fra den traditionelle kødindustri? Er de interesserede i at skifte til de mindre ressource- og arbejdskraftskrævende teknikker, som er en del af jeres vision, eller ser de dyrket kød, som en langsigtet trussel mod deres markedsandele?


Jason Matheny: Vi har fået positiv opmærksomhed fra industrien. Firmaerne vil sælge kød. De er ligeglade med, hvordan det fremstilles. Deres opfattelse er at jo billigere de kan få det desto bedre er deres opfattelse. Men det vil kræve meget grundforskning at bevise at dette princip er gangbart, før industrien er villig til at investere.