Morgenmads tofuscramble

1 spsk. vegetabilsk olie
225 g. sojapølser, i små stykker
1/2 løg i tern
2 fed hvidløg, hakket fint
225 g. fast tofu, presset og smuldret
1 tomat i tern
1 tsk. gurkemeje
1/2 tsk. salt
2 forårsløg

Varm olien på en pande. Hæld sojapølsen på, herefter løg
og hvidløg og steg til det brunes. Tilsæt tofuen, tomaten, gurkemeje og salt og steg ca fem minutter. Tilsæt forårsløgene de sidste minutter.
Der bliver til 4 portioner. Spis det med ristet brød.

Nye Kartofler med gazpacho-dressing - 4 personer

500 g, små nye kartofler, skrubbet, men gerne med skræl på.

GAZPACHO-DRESSING
2 store, modne tomater, skåret i halve, udkernet og hakket
50 g grillede peberfrugter ( fås i glas ), hakket
½ lille rødløg, hakket
1 fed hvidløg, hakket
3 spsk ekstra jomfruolivenolie
2 tsk rødvinseddike
1 knsp. sukker
1 bundt bredbladet persille, hakket groft
havsalt og friskkværnet sort peber

Gazpacho er den berømte spanske, kolde suppe, som laves af tomater, peberfrugter, løg og hvidløg. Brug de samme ingredienser til at lave dressingen til denne simple kartoffelsalat. Hæld dressingen over kartoflerne, mens de endnu er varme, også selv om du ikke skal spise dem med det samme, så smagsstofferne kan trænge ordenligt ind.

Kog kartoflerne i let saltet vand i 12 minutter, eller til de er akkurat møre. Hæld imens ingredienserne til dressingen i en skål og bland dem godt. Krydr rundhåndet med salt og peber. Hæld vandet fra kartoflerne og kom dem i dressingen. Bland godt og server kartoflerne varme eller ved stuetemperatur.

Dybstegt ‘kylling’

1 tsk. salt
1/2 tsk. løgpulver
1 tsk. peber
1 tsk. hvidløgspulver
4½ dl. hvid mel
3 spsk. gul sennep
1 dl vand
2 spsk. bagepulver
225 g. seitan eller ’mock duck’ (kan købes i asiatiske købmænd)
8½ dl vegetabilsk olie
Bland salt, løgpulver, peber, hvidløgspulver og mel i en dyb skål. I
en anden skål fortynd sennepen med 1 dl vand. Bland 2/3 dl mel i skålen med det fortyndede sennep og rør. Kom bagepulveret i en skål med resten af melet og bland.

Dyp seitanen eller mock duck stykkerne i senneps-blandingen og læg dem i skålen med mel. Du bestemmer selv hvor meget ’crunch’ du vil have om stykkerne, jo mere mel des mere ’crunch’. Dybsteg stykkerne i den opvarmede olie under medium varme indtil de er sprøde og gyldenbrune. Undervejs kan det være nødvendigt at vende stykkerne i gryden for at få dem helt stegt.

Chili Mac · til 6 portioner

Pastaskruer
1 løg hakket
2 til 3 fed hvidløg skrællede og hakket
1 lille peberfrugt, hakket
150 gram sojaform
1 ds flåede tomater
1 ds. bønner efter eget valg med sovs/væske
1 ds. majs, med væske
1 spsk chillipulver (eller efter smag)
½ tsk. spidskommen

Fremgangsmåde:
Kog pastaen til den er klar. Hæld vandet fra og skyl pastaen under varmt vand, sæt den så til side. Varm 125 ml vand i en stor gryde, og tilsæt så det hakkede løg og hvidløg. Kog det indtil løget er blødt, omkring 3 minuter. Tilsæt de resterende ingredienser og 125 ml vand. Rør for at blande det og lad det så simre over medium varme i 20 minuter. Tilsæt pastaen og smag det til med krydderierne. Tilsæt mere chillipulver, hvis retten skal være stærkere.

Indisk linsesuppe

4 spsk røde splitlinser, opblødt i vand i 15-20 minutter
8 dl vand
1 lille løg, finthakket
salt
2 spsk solsikkeolie
1 tsk sorte (eller gule) sennepsfrø
1 tsk hel kommen
2 fed hvidløg, knuste eller finthakkede
1 tsk karry
1 tsk gurkemeje
½ tsk chilipulver (kan udelades)
Frisk persille eller koriander
Solsikkekerner eller sesamfrø

Kassér opblødningsvandet og tilsæt 8 dl vand til linserne. Tilsæt løg. Lad det simre indtil linserne er bløde (ca. 15 min.) og tilsæt salt efter behov.

Opvarm olien på en pande og tilsæt sennepsfrøene. Når de popper, tilsættes kommen og karry. Steg et minuts tid. Tag af ilden og tilsæt hvidløg, gurkemeje og chilipulver.

Hæld olieblandingen i linserne, omrør og servér. Pyntes med frisk persille (eller bedre: friske korianderblade). Du kan også riste nogle solsikkekerner eller sesamfrø, som kan drysses over.